Wapperende vlag wordt luidspreker


140428_web

Een flinterdun apparaatje dat niet alleen energie kan opwekken door het heen en weer te wapperen, maar dat ook dienst kan doen als luidspreker en microfoon. Het kan dankzij nanotechnologie.

Dit type luidsprekers heet omzetter, of transducer. Die bestaan al langer, maar dit is de eerste die zo ultradun en flexibel is. Hij is ook makkelijk groter of kleiner te maken, en kan zowel geluid omzetten in elektrische energie als andersom. Het is een doorbraak in audio-technologie die uiteindelijk zou kunnen leiden tot opvouwbare luidsprekers en pratende kranten.

De onderzoekers demonstreerden hun ‘ferroelectret nanogenerator’ of FENG eerder al als speaker, en hebben nu ook ontdekt dat ze hun high-tech materiaal als microfoon kunnen gebruiken. Om dat effect te demonstreren, hebben ze een er een stukje van op een computer geplakt. Op die manier kon de computer met succes met stemherkenning worden beveiligd. Het materiaal bleek zo gevoelig dat de verschillende frequenties onderscheiden kunnen worden die samen een stem vormen.

Het luidspreker-effect spreekt misschien nog meer tot de verbeelding. Een vlag met het FENG-
materiaal erin kon muziek afspelen vanaf een iPad. De vlag zelf werd zo een luidspreker. Het dunne, flexibele materiaal zou een vervanging kunnen zijn voor de grote, zware luidsprekers die veel elektriciteit nodig hebben. Sprekers die een zaal vol mensen moeten toespreken, zouden gewoon de luidsprekers zelf mee kunnen brengen en uit hun binnenzak trekken. Een krant zou citaten kunnen laten horen, of zelfs kunnen reageren op stem-commando’s. Het materiaal kan mogelijk ook dienst doen als platen voor actieve geluidsisolatie (zoals noise-cancelling koptelefoons werken).

Het apparaat kon gemaakt worden dankzij nanotechnologie. Het proces om een FENG te maken begint op dezelfde manier als het maken van chips. Op de flinterdunne laagjes silicium worden ionen toegevoegd zodat elke laag geladen deeltjes bevat. Elektrische energie ontstaat als het materiaal wordt samengedrukt door menselijke beweging of geluidsgolven.