Kun je koffie gebruiken als brandstof?


Coffee_Filter_2006_09_09

Gebruikte gemalen koffie kun je voor vanalles hergebruiken: als waterfilter, luchtfilters en vulling voor het wegdek. Dankzij nieuwe techniek kan koffiedik nu zelfs ingezet worden als biobrandstof.

Koffiedik omzetten in biobrandstof was tot nu toe een ingewikkeld proces. Eerst wordt er n-hexaan bij gedaan, een organisch oplosmiddel. Door het mengsel twee uur lang te laten staan bij 60 graden, verdampt de n-hexaan, waarbij het olieën achterlaat. Door daar methanol en een katalysator aan toe te voegen krijg je biodiesel. Glycerol ontstaat daarbij als bijproduct. Dat moet nog gescheiden worden van de biodiesel.

Britse wetenschappers zijn er nu in geslaagd om een techniek te ontwikkelen die sneller en eenvoudiger is. Ze noemen hun techniek in-situ transesterification. De olie eruit halen en omzetten in biodiesel kan nu in één stap. Bij de techniek is geen n-hexaan meer nodig, nu de methanol en de katalysator direct aan het koffiedik worden toegevoegd. Het hele proces duurt daardoor nog maar tien minuten, in plaats van twee uur.

Brandstof maken uit koffiedik wordt daardoor veel meer commercieel interessant als alternatieve brandstof. Terwijl de resten van een gezond bakkie koffie komen nu nog gewoon terecht in de afvalverwerking, zou het nu dus interessant kunnen zijn om die in te zamelen om er biodiesel van te maken.