3000 jaar oude moord opgelost


Ramses III

Het was de cold case waar forensische onderzoekers hun vingers bij aflikten: hoe is farao Ramses III aan zijn einde gekomen? Tegen de Egyptische koning werd een aanslag voorbereid door één van zijn vele vrouwen, die wilde dat haar oudste zoon op de troon zou komen. Maar of de aanslag was uitgevoerd, was onbekend. Tot nu.

De koning die regeerde van 1186 tot 1155 voor Christus is inderdaad door een misdaad om het leven gekomen, zeggen Italiaanse, Oostenrijkse en Egyptische wetenschappers.

Ze onderzochten met CT-scanners het lijk van de gemummificeerde farao en ontdekten na analyse van de beelden dat zijn keel al bij leven was doorgesneden. Tot nu toe werd aangenomen dat de beschadiging van de nek een gevolg was van het balsemen van het lijk.

In de wind werd bovendien een amulet met daarop het oog van de god Horus gevonden, een symbool van wederopstanding en kracht. De mensen die Ramses III balsemden vonden schijnbaar dat hij zijn hals weer nodig had in het hiernamaals.

In de tombe van de farao werd ook een lijk gevonden van een man van begin twintig. DNA-onderzoek op dit lijk en het stoffelijk overschot wees uit dat het gaat om zijn zoon. Volgens de onderzoekers is het Pentawer, de zoon van de bijvrouw die de samenzwering organiseerde. Hij werd na de moord niet op de troon gezet, maar is waarschijnlijk geëxecuteerd door ophanging. Hij mocht blijkbaar wel bij zijn vader in het graf, maar droeg een geitenvel, dat werd gezien als onrein.