287 neushoorns omgelegd


In Zuid Afrika zijn afgelopen jaar 287 neushoorns omgebracht door stropers. Daaronder 16 zeer bedreigde zwarte neushoorns, aldus het Wereldnatuurfonds. Het grootste deel van de neushoorns leeft in Zuid Afrika, waar ze wettelijk beschermd zijn. Desondanks weten stropers ieder jaar veel dieren te schieten. Afgelopen jaar is 1,3 procent van de populatie van witte neushoorns omgekomen.

De dieren worden geschoten vanwege hun hoorn, die in veel traditionele medicijnen in Azië wordt verwerkt. Aziaten, vooral Chinezen, geloven dat de hoorn kanker kan genezen en goed is voor de potentie. Ze betalen veel geld voor de hoorns, waardoor het voor arme Afrikanen aantrekkelijk wordt om de beesten te doden.

Dit jaar zijn al 165 mensen opgepakt voor het stropen. Nog eens 11 worden deze week voor een rechter geleid. Je kunt in Zuid Afrika 12 jaar gevangenisstraf krijgen voor het schieten van een neushoorn. Er zijn 28.038 neushoorns wereldwijd, 20.000 Afrikaanse witte neushoorns, 4838 Afrikaanse zwarte neushoorns en 3200 Aziatische.