Mannen laks met gezondheid


Veel mannen vinden het makkelijker om voor hun auto te zorgen dan voor hun eigen lichaam, blijkt uit onderzoek.

Goed eten, voldoende beweging krijgen, niet verbranden: dankzij die ellendige spotjes van de overheid weten we heel erg goed wat we moeten doen om gezond te blijven. Maar doen we het ook? Vooral bij mannen van een zekere leeftijd is het antwoord ‘nee’. Ze zorgen zelfs beter voor hun auto.

De Amerikaanse versie van het tijdschrift Men’s Health vroeg een onderzoeksinstituut om 501 mannen tussen de 45 en 65 te onderzoeken. Wat blijkt? Mannen blijven veel langer dan verstandig is rondlopen met klachten. Soms duurt het wel een half jaar tot een jaar voor ze de dokter bellen voor een probleem dat makkelijk behandelbaar is. Als hun auto iets mankeert, staan ze meestal dezelfde dag bij de garage.

Voor veel mannen is het maar goed dat ze getrouwd zijn. Echtgenotes maken zich meer zorgen over de gezondheid van mannen dan de mannen zelf.

Het gevolg van deze onverschilligheid is dat mannen vaak te dik zijn. Hen testosterongehalte gaat omlaag, waardoor meer lichaamsvet wordt aangemaakt. Ook krijgen veel mannen ziektes die makkelijk te voorkomen zijn. Men’s Health pleit voor een jaarlijkse check, waarbij mannen worden onderzocht op hun cholesterol en testosteron. Ook zouden dan de prostaat en de testikels moeten worden nagekeken.

Follow Faqtman on Twitter