2 februari: Groundhog Day!


Ieder jaar weer genieten enkele bosmarmotten hun jaarlijkse 15-minutes-of-fame: 2 februari vieren Amerikanen en Canadezen namelijk Groundhog Day. Het zou de dag zijn waarop het dier de komst van de lente voorspelt.

De folkore wil dat de bosmarmot uit zijn hol kruipt en kijkt of hij zijn schaduw kan zien. Is dat het geval dan laat de lente nog zes weken op zich wachten en kruipt het dier terug in zijn hol om verder te slapen. Bewolking duidt op het einde van de winter.

Groundhog Day is in veel plaatsen met bossen een feestelijke dag met optredens, eten, muziek en sport. Sinds een komedie met Bill Murray als knorrig weerman (Groundhog Day, 1993) heeft Punxsutawney in Pennsylvania de beroemdste groundhog-viering. Vandaag zal “Phil de bosmarmot” daar voor de 125ste keer zijn voorspellende optreden doen. Althans, de lokale bevolking viert Groundhog Day sinds 1886, in de loop der tijd hebben natuurlijk verschillende generaties bosmarmottten elkaar opgevolgd. Maar dat wordt ten stelligst ontkent op de officiële website van de Punxsutawney ‘Inner circle’.

Phil, de meest bekende groundhog.
Elke gemeenschap die deze dag viert, koestert zijn “legendarische” groundhog. Wiarton Willie (Canada) heeft een standbeeld gekregen. General Beauregard Lee (Beau voor intimi) heeft eredoctoraten ontvangen van de unversiteiten van Georgia (in weervoorspelling en in zuidelijke zuidelijke groundology).

Duitse immigranten hebben het gebruik ooit meegenomen naar de nieuwe wereld, om het einde van de winter te voorspellen en het begin van een nieuw zaaiseizoen. Op 2 februari is de winter meestal nog in volle gang, maar het ergste zou dan voorbij zijn en reden geven om te vieren.

En de dieren zelf? Die houden waarschijnlijk niet van de kermis: het zijn solitair levende dieren met een agressieprobleem. Vooral de mannetjes zijn fel en niet zo knuffelbaar als ze er uit zien. In tegenstelling tot wat de folklore verkoopt, leven de dieren nog geen tien jaar. Ze graven een uitgebreid hol met meerdere kamers, zelfs een toiletkamer voor hun behoefte. Hun winterslaap duurt zo’n vijf maanden. De naam groundhog (aardvarken) zou door Nederlandse immigranten zijn bedacht en later letterlijk zijn vertaald in het Engels. Het Afrikaanse aardvarken heeft niets te maken met de bosmarmotten (en ook niet met varkens trouwens).

Follow Faqtman on Twitter