Nat nieuwjaar voor frisse start


Vanochtend zullen ze ondanks de kou weer massaal de Noordzee in rennen. De duizende mensen die het jaar fris en nat willen starten.

Deze door de worstenfabrikant van passende muts voorziene durfals springen al sinds jaar en dag in het wassende water. De eerste duik in Nederland vond plaats in 1960 in Zandvoort. Nederland was niet het eerste land dat een duik organiseerde. 3155597371_65f7c651dcIn 1920 organiseerde de Polar Bear Swimclub in het Canadese Vancouver hun eerste duik met tien deelnemers. De eerste duik in Scheveningen was vijfenveertig jaar later, in 1965.

Inmiddels doen in Scheveningen 75.000 deelnemers mee. Daarom duiken nu ook in de rest van het land duiklocaties op. Zo kan je midden in het Brabantse land op het dorpsplein van Sint Oedenrode de kater wegwerken door een bak koud water in te springen.

Expats nemen de Nederlandse traditie mee naar verre oorden. Zo duiken ze in het –wellicht warmere- water van Bahrein. Zo zijn daarmee elk jaar tachtig oranje kerstmutsen tussen het woestijnzand te ontdekken. Ook in Noorwegen, Zuid-Afrika, Trinidad, de Nederlandse Antillen en Suriname wordt op nieuwjaarsdag gedoken. Al dan niet in koud water, soms in gezelschap van de lokale bevolking, maar altijd uitgedost met ijsmuts en achteraf genietend van de o zo vertrouwde erwtensoep.

Foto:Flickr