Machtige mensen mentaal langer


Hoe meer macht je hebt, hoe langer je je voelt. Dat ontdekten de Amerikaanse wetenschappers Michelle Duguid en Jack Goncalo. Zij lieten vrijwilligers zich belangrijk en machtig voelen voordat ze hen aan drie lengte-experimenten onderworpen. Het resultaat: mensen die zich machtig voelen, rekenen zichzelf zo 20 centimeter extra aan.

Foto: Flickr.com/drakegoodman

In het eerste experiment werden de proefpersonen gevraagd aan een gebeurtenis te denken waarin ze iemand de baas waren. Daarna werden ze gevraagd te denken aan een experiment waarin een ander hen de baas was. Na ieder gedachte-experiment moesten ze aangeven hoe lang ze waren op een paal die precies 20 centimeter langer was dan zij. De proefpersonen die zich machtig voelden, schatten zichzelf veel langer in dan ze daadwerkelijk waren.

In het tweede experiment moesten de vrijwilligers een rollenspel spelen waarin een van hen een manager was en de ander een werknemer. Na afloop moesten ze hun gegevens – inclusief hun lengte – invullen op een formulier. De vrijwilligers die voor manager hadden gespeeld, smokkelden er zomaar een paar centimeter bij. In het derde experiment werd hetzelfde rollenspel gespeeld waarna de vrijwilligers een avatar moesten kiezen die op hen leek. De ‘managers’ kozen ook hier voor grotere avatars.

Wetenschappers Duguid en Gocalo denken dat hun onderzoek vooral voer is voor verder onderzoek. Zo denken zij bijvoorbeeld dat werknemers die op een hogere verdieping werken, zich machtiger voelen dan de mensen dichter bij de grond. Maar dat moet nog uitgezocht worden.

Follow Faqtman on Twitter