Gaten in OV-chip systeem


Er zitten gaten in het OV-chip systeem, weten de conducteurs van de NS. Door eentje is het mogelijk het hele land door te reizen voor een tientje.

Je hebt een OV-chipkaart met reizen op saldo en gaat naar het NS station. Daar check je in met je kaart. Die registreert je vertrek. Neem een trein, bijvoorbeeld van Den Helder naar Maastricht (normaal 22,70 euro). Bij aankomst in Maastricht moet je echter niet uitchecken. De NS schrijft na 12 uur wachten 10 euro af van je saldo wegens ‘vergeten uit te checken’.

Zo kun je in principe een hele dag in de trein zitten. Normaal kost een dagkaart 44,60 euro, maar met deze truc is een dag semi-legaal treinen maar een tientje.

Ook controles zijn geen probleem. De automatisering van de NS is nog niet zo ver dat de kaartlezers van de conducteurs een digitaal ‘knipje’ kunnen zetten op je kaart. Een conducteur die je kaart controleert ziet dus niets anders dan dat je keurig bent ingecheckt.

Een experiment door redactieleden van Faqt gisteren op het spoorwegnet toont aan dat deze truc werkt. Niemand werd beboet wegens zwartrijden. Sterker nog, conducteurs gaven desgevraagd toe deze methode te kennen en er geen antwoord op te hebben. Volgens de conductrice in de trein van Rotterdam naar Amsterdam zitten er ‘nog veel meer gaten’ in het systeem. We zijn benieuwd of jullie die hebben ontdekt. Reageer!

Follow Faqtman on Twitter