Canadezen hebben roze water in kraan


roze water

De inwoners van het Canadese stadje Onoway hebben maandag de schrik van hun leven gehad. Iedereen die de kraan open zette, kreeg te maken met een roze straal water. Niet een beetje roze, bijna fluorescerend. Een onderzoek heeft nu uitgewezen wat er aan de hand was. Klaarblijkelijk heeft iemand van het waterbedrijf een klep verkeerd afgesteld.

De leidingen en het afvalwater in het stadje worden met kaliumpermanganaat gereinigd. Dat hoort normaal niet in het drinkwater terecht te komen. Het is een sterke oxidator en slecht voor de huid, ogen en luchtwegen. Je kunt er zelfs blind van worden als je het in een oog krijgt. Gelukkig lijkt niemand in Onoway zich te hebben gewassen met het roze spul.

Een klep die moet zorgen dat het roze water slechts één kant op kan, richting de afvalwaterreiniging, bleef open staan, waardoor het roze spul weer de leiding in ging. De gemeente vond het niet nodig dat de inwoners te vertellen, die kwamen daar vanzelf achter toen ze de kraan open zetten. De burgemeester heeft inmiddels excuses daarvoor aangeboden.