‘Na’vi’ uit Avatar betogen


Vandaag woonden twee ‘Na’vi’ uit de speelfilm Avatar de jaarvergadering van het Britse mijnbedrijf Vedanta Resources in Londen bij.

De twee ‘Na’vi’ sloten zich aan bij een demonstratie van de mensenrechtenorganisatie voor inheemse volken Survival International tegen het omstreden plan van Vedanta om een mijn te exploiteren op de heilige berg van de inheemse Dongria Kondh.

De jaarvergadering werd ook bijgewoond door het Britse parlementslid Martin Horwood die voorzitter is van de vaste commissie voor inheemse volkeren. De Dongria Kondh zijn ook wel omschreven als ‘de echte Avatar stam’ omdat hun benarde situatie sterk lijkt op die van de buitenaardse wezens in James Camerons kaskraker.

Twee 'Na'vi' bij de demonstratie. Foto: Survival International.
Twee 'Na'vi' bij de demonstratie. Foto: Survival International.

De in de chique Londense woonwijk Mayfair wonende miljardair Anil Agarwal bezit het meerderheidsaandeel van Vedanta Resources.

Vorige maand had Vedanta te maken met drie grote tegenvallers voor haar mijnbouwplannen. Het Indiase Ministerie van Milieu en Bosbeheer gelastte een onderzoek naar de eigendomsrechten van de Dongria op hun bos; de secretaris-generaal van de deelstad Odisha gelastte een afzonderlijk onderzoek over hetzelfde onderwerp; en in Nederland kondigde pensioenfonds PGGM aan dat het zijn aandelen in Vedanta had verkocht vanwege bedenkingen over mensenrechtenschendingen.

Verwant artikel: Inheemse volksstam: wij zijn ‘echte Na’vi’