Vandaag einde wereld


© Marijus Auruskevicius | Dreamstime.com
Harold Camping, de man die eerst zei dat op 21 mei de wereld zou vergaan, heeft 21 oktober als tweede mogelijkheid genoemd. Vanaf vandaag alleen nog maar vulkaanuitbarstingen, besmettelijke ziektes en andere narigheid, terwijl echte christenen naar de hemel gaan. Maar ach, Camping voorspelde dat ook al voor 21 mei 1988 en 6 september 1994.

Welke voorspellingen voor het einde van de wereld waren er nog meer?

44 na Christus

Jezus was volgens de Bijbel nog niet dood, of er stond een nieuwe messias op, Theudas. Die nam 400 volgelingen mee de woestijn in om het einde der tijden af te wachten. De Romeinen pakten hem op en hakten zijn hoofd af.

500

Zo’n mooi rond getal moest wel het einde der tijden betekenen, dachten veel mensen. Vooral in Rome geloofden hele volksstammen dat het voorbij was met de wereld. Ze verkochten hun bezittingen en leefden in gebed. Er gebeurde niets.

989

De komeet van Haley is zichtbaar. Voor veel mensen een teken dat God kwaad is en zich opmaakt voor de dag des oordeels.

1572
De monnik Benedictus Aretius uit Zwitserland laat een ingewikkelde rekensom los op de Bijbel. Zijn conclusie: in 1572 is het gedaan met de wereld. Nooit meer iets van Benedictus gehoord.

1914
Een groep christenen rond de wereld gelooft na bestudering van de Bijbel dat het einde der tijden aan zal breken in dat jaar. Als dat niet gebeurt, stellen ze de datum bij naar 1918. Als ze dan nog steeds leven, stichten ze maar een nieuwe sekte, de Jehova’s Getuigen. Die bestaan (samen met de wereld) tot vandaag de dag en leden gaan van deur tot deur om te waarschuwen voor het einde der tijden.

1957
De Jehova’s Getuigen doen een nieuwe poging. In april dat jaar is het echt (beloofd, zeker, gegarandeerd) afgelopen met de wereld.

1975
Yep, volgens de Jehova’s is het nu toch echt raak. Serieus.

1982
In dat jaar staan alle planeten van ons zonnestelsel op één rij. Een teken dat de wereld gedoemd is. In Groningen benoemt een eigenaar van een pompstation zichzelf tot messias en kondigt het einde van de planeet aan. Gek genoeg bouwt hij wel een nieuw gebouw bij zijn pomp.

1994
Daar zijn we wéér! De Jehova’s denken dat het nu toch echt afgelopen is.

1997
Leden van de International Association of Psychics hebben massaal een visioen gehad. De wereld is ten dode opgeschreven.

2008
Priester Ronald Weinland uit de VS schrijft een boek dat het nu bijna zo ver is dat de wereld zal vergaan. Boek komt, gaat en de aarde leeft verder.

2012
Volgens een hoop mensen is het in december volgend jaar bal. Iets met de Maya’s die meer weten dan wij. Anderen geloven dat er UFO’s aan te pas komen.